Het allereerste consult legt de basis voor het verdere behandelproces. We streven ernaar om de klachten grondig in kaart te brengen door middel van vragen. Informatie over jouw medische geschiedenis, het ontstaan van de klachten en de invloed ervan op je dagelijks leven is van groot belang, omdat dit vaak iets onthult over de oorzaak van de klachten. Daarna volgt een uitgebreid Osteopathische onderzoek, waarbij we het hele lichaam screenen door de beweeglijkheid van verschillende structuren (organen, zenuwstelsel en bewegingsapparaat) met de handen te voelen. Na het onderzoek stellen we een behandelplan op en nemen we je mee in het verdere behandelproces.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet een behandeling eruit?
Vanuit het Osteopathische onderzoek identificeren we verminderde beweeglijkheid op verschillende plaatsen in het lichaam. De osteopaat legt verbanden tussen deze bevindingen en de klachten. De behandeling omvat mobiliserende technieken voor de gewrichten, organen en de regio van hals en hoofd. De bewegingsbeperkingen worden met manuele technieken behandeld, waarna het lichaam zelf actief moet worden. Osteopathie fungeert als een trigger voor het lichaam om zelf herstellend op te treden. Afspraken voor vervolgbehandelingen worden gepland tussen de 2 en 6 weken, afhankelijk van de aard van de klachten.
Wat kan ik verwachten na een behandeling?
Na de behandeling moet het lichaam zelf aan het werk. Het lichaam heeft een zelf herstellend vermogen, dat nu geactiveerd wordt door de behandeling. Reacties op een Osteopathische behandeling variëren per persoon. Er kan een toename of afname van klachten optreden, en soms kan vermoeidheid voorkomen. Het is raadzaam om na de behandeling niet te veel activiteiten te ondernemen en je lichaam de kans te geven om te herstellen.
Hoeveel behandelingen heb ik nodig?
Na 3-4 behandelingen zou je verandering in klachten en symptomen moeten ervaren. Dit wordt door de osteopaat waargenomen, maar het is vooral belangrijk dat jij zelf de verandering voelt. Op dit punt wordt kritisch geëvalueerd of osteopathie de juiste behandeloptie is. Er wordt samen gekeken naar de behoefte voor verdere behandeling, mogelijk in samenwerking met andere disciplines zoals fysiotherapie, diëtist of specialist. Transparantie en eerlijkheid over het vervolg staan centraal.
Is preventieve osteopathie mogelijk?
Bij OsteoPRO ligt de focus juist op preventie. In de huidige gezondheidszorg reageren we vaak pas bij ziekte of blessures. De westerse leefstijl (voeding, stress, bewegingsarmoede) legt veel druk op ons lichaam. OsteoPRO kan fungeren als de pauzeknop die je af en toe een klein steuntje geeft in de goede richting. Informeer naar de mogelijkheden.
Wat is het verschil tussen osteopathie en fysio- en manuele therapie?
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam, terwijl manuele therapie en fysiotherapie voornamelijk gericht zijn op de botten en het spierpeesapparaat. Als osteopaat onderzoek ik het hele lichaam, bekijk ik jou als individu en analyseer ik het totaalbeeld, omdat alles met elkaar samenhangt. Samenwerking is een kernwaarde bij OsteoPRO; vaak wordt fysiotherapie geadviseerd als ondersteuning in het behandelproces voor een optimaal resultaat.
Wordt osteopathie vergoed?
Osteopathie wordt door bijna alle zorgverzekeraars volledig of gedeeltelijk vergoed onder de noemer complementaire/alternatieve geneeswijzen of beweegzorg vanuit de aanvullende zorgverzekering. Hiervoor is het verplichte eigen risico niet van toepassing.
Controleer op www.osteopathie.nl en de website van jouw zorgverzekeraar hoe de vergoeding voor osteopathie is geregeld.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding is het vereist dat de osteopaat geregistreerd staat in het Nederlands Register voor Osteopaten (NRO). Als erkend osteopaat ben ik geregistreerd in het NRO (https://osteopathie-nro.nl)
Is Osteopathie een beschermd beroep?
Osteopathie is een beschermd beroep, maar iedereen mag zich osteopaat noemen. Echter, wanneer een osteopaat een fout begaat, dan zal alleen diegene die echt osteopathie gestudeerd heeft en met goed resultaat afgerond heeft, juridisch beschermd zijn. Voor een patiënt is het dus verstandig om te zoeken naar een osteopaat D.O. of mro., want deze zijn aangesloten bij het register en daarvan weet je dus zeker dat ze erkend osteopaat zijn. Het register kun je navragen bij het NRO.
Wat te doen bij Klachten en geschillen?
Wij horen het uiteraard graag als u tevreden bent. Helaas kan het ook voorkomen dat uw behandeling te wensen over laat. Dan is het zowel voor uzelf als voor ons prettig om dit met elkaar te bespreken en tot een oplossing te komen.
Bespreek eventuele klachten altijd zo open mogelijk met ons. Alleen wanneer je je klachten kenbaar maakt kunnen wij hierop inspelen. In verreweg de meeste gevallen leidt een goed gesprek tot een bevredigende oplossing.
Kijk voor meer info op volgende link; https://osteopathie-nro.nl/voor-patienten/klachtenregeling/.